Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Από την τσέπη μας και οι εξετάσεις.

Όχι μόνο τα φάρμακα αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς, μετά την πανελλαδική κινητοποίηση των μικροβιολόγων – βιοπαθολόγων, που ανέστειλαν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 Απέναντι στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της υγείας, με φαρμακοποιούς, ιδιώτες κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς να απαιτούν να...
τους καταβληθούν όσα τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα εντασσόμενα σε αυτόν ταμεία, το σύνολο δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

 Οι οφειλές εκκρεμούν από το 2010 για την περίπτωση των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να απειλούνται με «λουκέτο», αφού οι γιατροί είναι αναγκασμένοι όλα αυτά τα χρόνια να καταβάλλουν τα απαιτούμενα έξοδα για τα αναλώσιμα, αλλά και τον ΦΠΑ για χρήματα που ποτέ δεν έλαβαν. Έτσι, από αύριο και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, οι μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι και στο νομό Ιωαννίνων, σε ποσοστό 80%, δεν θα πραγματοποιούν εξετάσεις με πίστωση. Οι ασθενείς θα βλέπουν στα ιατρεία ανακοίνωση με την οποία καλούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των εξετάσεων.

 Τη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μικροβιολόγων, που στηρίζεται και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης, ο Σωτήρης Δερδεμέζης κατήγγειλε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για εμπαιγμό και υπογράμμισε ότι δεν έλαβε υπόψη της ότι οι γιατροί έθεταν σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των ασθενών και όχι την βιώσιμη λειτουργία των ιατρείων τους. Πέρα από τις οφειλές, όπως τονίζουν οι γιατροί, οι τιμές του κρατικού τιμολογίου υφίστανται χωρίς αλλαγή από το 1991, που καθιστά ασύμφορη την διενέργεια ορισμένων εξετάσεων.

 Οι γιατροί ζητούν την άμεση υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, την καταβολή όλων των οφειλών, αλλά και το «άνοιγμα» του τρόπου υποβολής των παραπεμπτικών, αφού όπως τονίζουν απαιτούνται τουλάχιστον 15 λεπτά για την καταχώρηση των εξετάσεων. Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η πρόεδρος Σταυρούλα Τσιάρα, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση «αναγκαστικό μέτρο». «Όλοι κατανοούμε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αλλά παρακαλώ να αναλογιστούν και οι ασθενείς ότι η μη καταβολή των οφειλών, η διενέργεια εξετάσεων με τιμές κάτω του κόστους, και η άγνοια για το πότε θα πληρωθούν αυτές, είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε. Σε επίσχεση εργασίας γιατροί και εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα»

 Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ενώ από χθες σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή τους απασχόληση. Οι γιατροί αντιδρούν στις περικοπές της αποζημίωσης για τις εφημερίες και επισημαίνουν ότι στην πράξη μια ώρα εφημερίας στον ειδικευόμενο πληρώνεται με 3 ευρώ, όταν δουλεύει 80 ώρες την εβδομάδα, ενώ το ωρομίσθιο της εφημέρευσης ενός γιατρού του ΕΣΥ αντιστοιχεί στο 60% της υπερωριακής αποζημίωσης οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου από καταβολής νόμου. «Στο νοσοκομείο μας, το 90% των γιατρών κάνει παραπάνω εφημερίες, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, γιατί δεν επαρκούν να στελεχώσουν τις κλινικές και τα εργαστήρια, οι γιατροί.

Από τις επιπλέον αυτές εφημερίες δεν πληρωθήκαμε το 5% για το έτος 2011. Είναι επίσης γνωστό ότι οι περικοπές που έγιναν στους μισθούς μας φτάνουν το 35%, θέλουν να το μειώσουν ακόμα μέχρι 20% με τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων από 1/1/12», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του «Χατζηκώστα» και προσθέτουν: «Δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να περιγράψουμε τον βάρβαρο τρόπο που επιτίθεται αυτή η πολιτική στην δημόσια υγεία και τους λειτουργούς της.

Οι γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες έξω από τα καθήκοντά τους για να μην επέλθει η κατάρρευση του πυλώνα της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Σαν επιβράβευση εισπράττουμε όχι μόνο την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας και μια βάρβαρη απύθμενη επίθεση στα εισοδήματα μας αλλά τώρα πλέον προσπαθούν να διαλύσουν το σύστημα εφημέρευσης που προσφέρουν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο αυτούς που το έχουν ανάγκη».

 Καταγγέλλουν επίσης ότι μαζί με τις περικοπές του κόστους των εφημεριών έρχονται και οι περικοπές των εφημερευόντων γιατρών, γεγονός που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής, αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς. «Η λογική της κυβέρνησης είναι να μειώσει όλα τα έξοδα για τις κοινωνικές δαπάνες. Να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την Υγεία. Να έχουν υγεία μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν. Όταν οι ανασφάλιστοι σήμερα φτάνουν το 30% και πληρώνουν τα πάντα στα δημόσια νοσοκομεία, για τις επείγουσες ανάγκες της υγείας τους», υπογραμμίζουν και ζητούν την κατανόηση του κάθε πολίτη που προσέρχεται αυτές τις μέρες στα νοσοκομεία.


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ
ele.gr
Bookmark and Share

 
online