Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Κερκόπορτα" Παπακωνσταντίνου για την κατασκευή του φράγματος.

Μεθοδευμένη εισαγωγή του θέματος από το παράθυρο, παρά την καθολική αντίδραση και αντίθεση των Ηπειρωτών σε δημιουργία επί του Αράχθου νέου υδροηλεκτρικού έργου στον Άγιο Νικόλαου Άρτας.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού.
Με νομικό ελιγμό, πραξικοπηματικό θα το χαρακτήριζα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και...
Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να παρακάμψει τη σθεναρή αντίσταση των Ηπειρωτών στη μεθοδευμένη επιστροφή του θέματος κατασκευής και τρίτου υδροηλεκτρικού έργου στον Άραχθο με τη δημιουργία φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Άρτας.

Ένα θέμα πολύ σοβαρό και καταστροφικό για ανθρώπους, περιβάλλον, οικονομίας και πολιτισμού του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, της πεδιάδας της Άρτας και του Αμβρακικού Κόλπου. Ένα έργο για το οποίο έχει αποφανθεί αρνητικά και απαγορευτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θέμα το οποίο ανέκυψε και πάλι αιφνιδιαστικά από τον κ. υπουργό, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις αντίθετες, εκφρασμένες και δεδηλωμένες αντιρρήσεις σύσσωμου του πληθυσμού της Ηπείρου και των απανταχού απόδημων Ηπειρωτών να βάλουν οριστικό «φράγμα» στην κατασκευή του φράγματος.

Ένα θέμα το οποίο με την αιφνίδια και περίεργη ανακαίνισή του ξεσήκωσε για άλλη μια φορά τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και τους έφερε ενωμένους στα μετερίζια για να μην περάσουν τα χθόνια σχέδια παράδοσης στα μεγαλοσυμφέροντα του εθνικού μας πλούτου, του ανεκτίμητου
ηπειρώτικου θησαυρού που ακούει στο όνομα «λευκός χρυσός», δηλαδή νεράκι και να εμποδίσουν την καταστροφή του πανέμορφου περιβάλλοντος.

Θέμα μείζονος σημασίας για τον πλούτο, τις οικονομικές, επιχειρηματικές και ανθρωποκεντρικές δραστηριότητες, αλλά και το υδάτινο δυναμικό και την προστασία του περιβάλλοντος για τα οποία πολλά έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της καλώς νοούμενης ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση. Εθνικά, κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θ΄απαξιωθούν αν πραγματοποιηθεί το κακόβουλο σχέδιο κατασκευής του φράγματος που θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.

Το φράγμα θα λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας για επενδύσεις και σε άλλα έργα ήπιας μορφής, όπως είναι ο τουρισμός, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, οι χώροι άθλησης, αναψυχής και ψυχαγωγίας, τα δάση, τα ποτάμια και τα βουνά, οι αναρριχήσεις, ο αεροπτερισμός, το καγιάκ, η ιππασία, η παρατήρηση πουλιών, το ψάρεμα, το κυνήγι, η καλλιέργεια και η συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, οι υδατοκαλλιέργειες, η γεωργία, η κτηνοτροφία και άλλες ντόπιες δραστηριότητες που όχι μόνο θα τονώσουν έτι περισσότερο την οικονομία της περιοχής και των κατοίκων, που τόσο ανάγκη έχουν, αλλά και που θα λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για την επιστροφή πολλών αποδήμων στα πάτρια εδάφη που πλήττονται από ερήμωση, το φράγμα το οποίο θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Όλα αυτά θα χαθούν για να δοθεί χαρισματικά, και χωρίς κανένα όφελος, ο φυσικός πλούτος και η ομορφιά των Τζουμέρκων βορά στα κατασκευαστικά συμφέροντα, τα μόνα που θα επωφεληθούν από την κατασκευή του φράγματος.
Η εμμονή του κ. Παπακωνσταντίνου να επαναφέρει το θέμα είναι αδικαιολόγητη, όπως και της προηγουμένης υπουργού κ. Μπιρμπίλη, η οποία αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Αυτό πηγάζει εκ του γεγονότος της ασέβειας που δείχνει προς το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο θέτει σαφέστατα τις συνιστώσες προστασίας του περιβάλλοντος, της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες, την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία και βεβαίως τη δεδηλωμένη αντίθεση φορέων και κατοίκων της περιοχής.
Βούληση, εκφρασμένη άποψη και θέση η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών.

Συνέντευξη που παραχωρήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και στη συνέχεια να ενημερώσουν το κοινό τους για τις θέσεις των Ηπειρωτών επί του θέματος και την πραξικοπηματική και προμελετημένη ενέργεια του κ. Παπακωνσταντίνου να επαναφέρει ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε κλείσει οριστικά, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα της κ. Μπιρμπίλη, αλλά και της προστατευτικής συνταγματικής, ευρωπαϊκής, διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας.

Και χαρακτηρίζουμε προμελετημένο το έγκλημα αναλογιζόμενοι πως στην οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Πίνδου, στο οποίο υπάγονται και τα Τζουμέρκα, είχε εξαιρεθεί όλη η χαράδρα και η κοιλάδα του Αράχθου. Άρα;

Την ενημέρωση στη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν, έλαβαν μέρος και πήραν σαφείς θέσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας και Ιωαννίνων Π. Στασινός, Δ. Τσιρώνης, Μ. Παντούλας και Αθ. Οικονόμου, η υπεύθυνη περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, το μέλος του πολιτικού γραφείου του Συνασπισμού κ. Β. Πριμηκύρης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Γ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι αδελφοτήτων, συλλόγων και φορέων της Ηπειρώτικης αποδημίας και πολλοί καλεσμένοι. Τηλεγραφήματα σύμπλευσης και συμπαράστασης απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Τασούλας και Στ. Καλογιάννης, καθώς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των δύο νομών.

Επί της ουσίας του θέματος τοποθετήθηκαν αναλυτικά, και αρνητικά στην κατασκευή του φράγματος, με ατράνταχτα επιχειρήματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει σε οικονομία, ανθρώπους και περιβάλλον ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Γ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών κ. Χρ. Λαναράς, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Β. Ρίζος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου κ. Κ. Δημητρίου και Αν. Κοντός και ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα υδάτινων πόρων καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Ν. Γιαννούλης.

Όλοι τους με οικονομοτεχνικά, πολιτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά επιχειρήματα τάχθηκαν εναντίον του φράγματος, κάτι που παρατηρείται σήμερα παγκοσμίως, αφού σε πολλές χώρες απαγορεύεται η κατασκευή νέων (Φινλανδία) ή ανατινάζονται (ΗΠΑ).

Τάχθηκαν εναντίον της κατασκευής του 3ου φράγματος στον Άραχθο γιατί αυτό θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον όχι μόνο στον άνω ρουν του αλλά και στον κάμπο και τον Αμβρακικό Κόλπο. Και ζήτησαν την απόσυρση των επίμαχων άρθρων 52 και 56 ή και καταψήφισή των όχι μόνο από τους συμπατριώτες βουλευτές αλλά και από άλλους, τους οποίους δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν και κινητοποιήσουν ώστε να μην περάσουν τα κυοφορούμενα υπέρ των συμφερόντων σχέδια, με το νομοσχέδιο που θα φέρει την αρχή της επόμενης εβδομάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού με αυτά ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου.

Μετά τη συνέντευξη η συνέχεια επί του θέματος δόθηκε στη βουλή, σε συνάντηση που είχαν οι παρόντες στην συνέντευξη βουλευτές και ο πρόεδρος κ. Οικονόμου και μέλη του προεδρείου της ΠΣΕ, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους, με τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, για να του θέσουν,παρουσία και άλλων Ηπειρωτών βουλευτών, το θέμα και να του ζητήσουν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, προετοιμασμένος για τη συνάντηση και ενημερωμένος για τις αντιδράσεις, τα εκατοντάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίες και τα καταιγιστικά δημοσιεύματα εναντίον του φράγματος, δεν τους άφησε να μιλήσουν.

Έχοντας κατά νου και το φιάσκο του υπουργού Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδου, του οποίου το άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψηφίστηκε στη Βουλή, για να μη ρεζιλευτεί και ο ίδιος, προσπάθησε να προκαταβάλει την αντιπροσωπεία παρουσιάζοντας τροποποίηση του άρθρου 56.
Η τροποποίηση, όπως δόθηκε, είναι μεν θετική ως προς την προϋφιστάμενη γιατί καταργείται η αδειοδότηση εντός 20 ημερών και χρειάζεται η υποβολή αίτησης από την αρχή, δεν λύνει όμως το πρόβλημα. Αντιθέτως ανοίγει κερκόπορτα επαναφοράς του θέματος κατασκευής του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο.

Για ν΄αντιληφθείτε τον ελιγμό διαβάστε ολόκληρη τη διάταξη που φέρει τον τίτλο «Εναρμόνιση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών» και θα καταλάβετε.
«Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού των περιφερειών (το οποίο σημειωτέον είναι σε διαβούλευση) τα εγκεκριμένα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, επιβάλλεται να τροποποιούνται ή να αναθεωρούνται προκειμένου να εναρμονίζονται προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Σε περίπτωση ήδη θεσμοθετημένων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεως γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις επιλογές οι κατευθύνσεις των εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και μέχρι την εναρμόνισή τους προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των επιλογών και κατευθύνσεων των εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών».

Πιάσε το αυγό και κούρευτο, δηλαδή.
Με απλά κατανοητά λόγια κι όχι αινίγματα, η διάταξη αυτή βγάζει το φράγμα από την πόρτα και το μπάζει απ΄το παράθυρο. Και τούτο γιατί υποβαθμίζει τα χωροταξικά σχέδια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη και πολλές παραμέτρους για να φτιαχθούν (κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, κ.λ.).

Τέτοιο σχέδιο είναι το από το 2003 χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο στηρίχτηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακύρωσε τόσο την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άδεια περιβαλλοντικών όρων της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ. Παράλληλα αναβαθμίζει τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, τα οποία είναι σίγουρο, ότι θα συμπεριλάβουν το φράγμα και τα οποία εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να περάσουν από τη βουλή.
Άρα τι κάνει νιαου-νιάου στα κεραμίδια;

Δεν είναι ορατή η επιθυμία της κυβέρνησης και του κ. Παπακωνσταντίνου το έργο να γίνει και για το λόγο αυτό δεν τροποποιείται και η διάταξη του άρθρου 52 που προβλέπει την εξομείωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Και θα το πράξουν κάποια ανύποπτη στιγμή με Προεδρικό Διάταγμα, ότι απεχθέστερο δηλαδή, όπως οι υπουργικές αποφάσεις που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στα τσεπάκια των εθνοπατέρων και τις ακόμη χειρότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους αναγκαστικούς νόμους που περιφρονούν τη βουλή και τους εκπροσώπους μας.

Ο ελιγμός του κ. υπουργού ορατός και σαφής και μόνο κουτούς ή ανίδεους θα μπορούσε να πείσει. Όχι όμως την αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής και των βουλευτών που τη συνόδευαν.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Αργύρης αντιλήφθηκαν εξαρχής τη μεθόδευση και αντιτάχτηκαν απαιτώντας την απόσυρση και των δύο διατάξεων, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναγκάζοντας τον κ. Αργύρη ν΄αποχωρήσει μπροστά στον ξεδιάντροπο εμπαιγμό.

Κύριε Παπακωνσταντίνου
ξεχνάτε ίσως πως δεν είστε τίποτα παραπάνω από ένας μεταβατικός υπουργός, σε μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό με προθεσμία λήξης, που μόνο η Ευρώπη και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους γνωρίζουν και χωρίς καμία σοβαρή ένδειξη πως ανέλαβε να σώσει την οικονομία της χώρας και τους Έλληνες. Μόνο σας έργο είναι η εφαρμογή των μνημονιακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις οποίες με ψηλά τα χέρια και πρώτος εσείς αποδεχτήκατε. Ο χρόνος παραμονής και εξόδου σας τακτός και μετρημένος. Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δεσμεύετε την επόμενη κυβέρνηση για θέματα που δεν εμπίπτουν στις επιταγές της τρόικας, ή μήπως εκτιμώ λανθασμένα;

Και βεβαίως δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εμπαίζετε το λαό της Ηπείρου, προς τον οποίο τόσα πολλά οφείλει όλη η χώρα.
Μπορεί να ξεχνάτε, να αγνοείτε ή και να περιφρονείτε όλα αυτά. ¨Ένα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάτε. Πως οι Ηπειρώτες έχουν μνήμη. Και να θυμάστε επίσης πως θα τους βρείτε απέναντί σας σε κάθε απόπειρα υφαρπαγής του πλούτου τους αλλά και προσπάθειας υποτίμησης της νοημοσύνης και της αγωνιστικότητάς τους.

Και ένα τελευταίο που θα πρέπει να κατέχουν όλοι οι συνετοί πολιτικοί. Δεν είναι δικό μου.
Το απηύθυνε σε κάποιους άφρονες της εποχής του ο αείμνηστος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 1961.
Συγκρατείστε το:
«Όσοι ανόητα επιδίωξαν την εξουσία καβάλα στην τίγρη, κατέληξαν στο στομάχι της».

Bookmark and Share

 
online